Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Ιστολόγια, Ελεύθερα ή σε Κλουβί?




Τα ιστολόγια (blogs) επισκέφτονται καθημερινά χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες, κυρίως οι νέοι. Αυτό ίσως αποτελέσει πρόβλημα, καθώς οι νέοι προσελκύονται πιο εύκολα από τις διαφημίσεις και γενικά από τις άσχετες πληροφορίες. Αφήστε που είναι επιρρεπείς στις "ευαίσθητες" ή απαράδεκτες πληροφορίες. Αυτή είναι η μία από τις δύο πλευρές του νομίσματος. Δηλαδή πολλοί πιστεύουν ότι επειδή μπορεί να δημοσιεύονται ακτάλληλες πληροφορίες, τα ιστολόγια θα πρέπει να ελέγχονται από αρμόδιους (και συνεπώς τα ακατάλληλα αρχεία να διαγράφονται).
Η άλλη όψη του νομίσματος πάλι υποστηρίζει ότι τα ιστολόγια θα πρέπει να αφεθούν ανεξέλεγκτα και να σχολιάζονται απλώς αν κάποια από τα αρχεία τους είναι ακατάλληλα. Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι τα ιστολόγια είναι η τελευταία κορυφή ελεύθερης έκφρασης, όπου οι συμφεροντολόγοι δε βρίσκουν γόνιμο έδαφος. Εμμέσως, υποστηρίζεται δηλαδή ότι τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από κάποια άτομα και πλέον δεν έχει απομείνει πεδίο ελεύθερης έκφρασης.
Εγώ πιστεύω ότι η ελεύθερη έκφραση μπορεί να επιτευχθεί μέσω των ιστολογίων και δεν θα έπρεπε να στερηθούμε ένα τέτοιο δικαίωμα. Στο κάτω κάτω αν κρίνουμε πως τα αρχεία είναι ακατάλληλα μπορούμε απλώς να αλλάξουμε σελίδα. Άλλωστε αυτό δεν κάνουμε και με τους ιστότοπους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: