Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Πάσχα

Χθες το πρωί περάσαμε την τελευταία μας μέρα στο σχολείο. Καθώς επικρατούσε ένα γενικό κύμα ενθουσιασμού και καλής διάθεσης, ήταν δύσκολο ακόμα και για τους καθηγητές να γίνει μάθημα. Μετά από τον πανικό, λοιπόν, που επικρατούσε για μερικά λεπτά, οι μαθητές ξεχύθηκαν στους δρόμους με τη σκέψη των 15 ελεύθερων ημερών. Συγκεντρώθηκαν σε παγωτατζίδικα, γήπεδα και γενικά μέρη όπου μπορούσαν να συναντηθούν ελεύθερα και να κουβεντιάσουν (εγώ έπρεπε να πάω σε 2 μαθήματα Αγγλικών %^&*). Τέλως πάντων, οι περισσότεροι από εμάς πέρασαν καταπληκτικά.

Στα του χωριού μας τώρα: Ήδη ο δήμος (Πεταλούδων) έχει ξεκινήσει την προετοιμασία του εορταστικού διάκοσμου με την αναγραφή "ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ" ή και "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ". Στις υπεραγορές κυκλοφορούν ήδη λαμπάδες 100.000 σχεδίων (λέμε τώρα). Κάποια εποχιακά μαγαζιά έχουν αρχίσει ήδη να ανοίγουν και οι τιμές των αρνιών έχουν πάρει ήδη την ανιούσα. Η μεγάλη γιορτή της Ανάστασης του Κυρίου θα λάβει χώρα στη μεγαλοπρεπή εκκλησία του χωριού μας (δείτε για photo την πρώτη ανάρτηση). Μέχρι τότε, όμως, προηγείται μια θλιμμένη βδομάδα, αυτή των Παθών. Η περισυλλογή και η στροφή στον εαυτό μας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά παράλληλα με τη νηστεία που εφαρμόζουμε οι περισσότεροι. Ήδη τα σημεία πώλησης κρεατικών και γαλακτομικών μένουν μοναχά. Για λίγο, βέβαια, γιατί σε λίγες μέρες θα επικρατεί το αδιαχώρητο.

Κι ένα μήνυμα με νόημα: Ο Ύψιστος έκανε μια μεγάλη θυσία για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Καθένας μπορεί να κάνει τη δική του μικρή "θυσία" για το συνάθρωπό του. Όχι, δε θα σώσουμε το συνάθρωπο (ας μην τρέφουμε αυταπάτες). Τον εαυτό μας θα σώσουμε. Ας λάβει καθένας από εμάς από μια μικρή απόφαση για βελτίωση της συμπεριφοράς στο συνάθρωπό μας. Ας ξεφύγουμε λιγάκι από τους εγωκεντρισμούς μας κι ας δούμε λίγο παραέξω. Υπάρχει στ' αλήθεια κόσμος που μας έχει ανάγκη. Ας προσπαθήσουμε αυτές τις πολύπαθες μέρες να μην τσακωνόμαστε, να μένουμε μακριά από θυμούς, ζήλιες και κακίες. Ας "αγιάσουμε" για λίγο. Ας καθαρίσουμε εκτός από τα σπίτια μας και τις ψυχές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: