Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Πάσχα


Το Πάσχα ή κοινώς Πασχαλιά είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού. Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου μη συμπεριλαμβανομένης, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο στην Ορθόδοξη εκκλησία και κατά το Γρηγοριανό στην Ρωμαιοκαθολική. Γιορτάζεται η ανάσταση του Ιησού Χριστού που πιστεύεται ότι έγινε το 33 μ.Χ.
Με τον όρο Πάσχα αναφερόμαστε είτε στην εβδομάδα του Πάσχα μέaχρι το Σάββατο της Διακαινησίμου, είτε στην περίοδο των 50 ημερών που ακολουθούν το Πάσχα, μέχρι την εορτή της πεντηκοστής ημέρας από του Πάσχα λεγόμενη (αριθμητικά)
Πεντηκοστή.
Η εορτή του Πάσχα, λόγω της σπουδαιότητός της, επηρεάζει το εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τόσο 40 ημέρες πριν από αυτό (Μεγάλη Τεσσαρακοσστή, Τριώδιο) όσο και 50 ημέρες μετά (περίοδος Πεντηκοσταρίου). Οι ακολουθίες που τελούνται τότε έχουν αρχαιοπρέπεια (ανάγονται στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού), κατάνυξη και λαμπρότητα, και περιγράφονται λεπτομερώς στο
τυπικό της Εκκλησίας.
Ακόμα στην Κρεμαστή έχουν καθιερωθεί κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη να τελούνται στην εκκλησία τα εγκόμια και ακολούθως η Σταύρωση Του Χριστού όπου, όλοι οι πιστοί παρεβρίσκονται στην τελετή. Τέλος την Μεγάλη Παρασκευή, μετά την ακολουθία, γίνεται η περιφορά του ''Επιταφίου'' σε ολο το χωριό, που Τον ακολουθούν όλοι οι πιστοί και στο τέλος της περιφοράς όλοι περνάνε απο κάτω Του.


*Πηγή: Wikipedia

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Άντε, με το καλό να μας έρθει λοιπόν & το φετινό Πάσχα!
Καλή Ανάσταση να περάσουμε όλοι οι χριστιανοί & ΜΠΡΑΒΟ σας που ανεβάσατε τέτοιο post!!!

ΥΣ: Όμορφο, ενδιαφέρον & σοβαρό το blog σας παιδιά, καλό ξεκίνημα αλλά να είστε έξυπνοι & να μην παραμελείτε τα μαθήματά σας για χάρη του Internet, έτσι;